Södermanlands sjövärnskår har sitt ursprung i Nyköping-Oxelösunds Frivilliga Motorbåtskår som bildades 1927 av 25 herrar i yngre medelåldern. Det var den sjätte av de frivilliga motorbåtskårerna, av vilka den första bildades i Göteborg 1915. Syftet var att förstärka Sveriges marina försvar. Hösten 1941 inlemmades de frivilliga motorbåtskårerna som en del av Marinen och blev en militär kår med namnet Sjövärnskåren. Under andra världskriget ägnade sig Södermanlands och Östergötlands sjävärnsflottiljer huvudsakligen åt sjöfartskontroll vid inloppet till Oxelösund.

Läs mer: Information om Södermanlands Sjövärnskår

Gråskär under gång

Vi rekryterar till befattningar i stab och besättningar i båtplutonen som ingår i Södermanlands hemvärnsbataljon och som utnyttjar SVK06 Gråskär för övningar och skarpa insatser.

Om Du är intresserad av att göra en insats för Sveriges försvar och samhällskydd inom båtplutonen bör Du kontakta oss via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Om Sjövärnskåren

Sjövärnskåren (SVK) är en frivilligorganisation som har uppgiften att rekrytera och utbilda ungdomar och vuxna med tonvikt på den maritima verksamheten. Utbildningen ska tillgodose behovet av marint frivilliga i Försvarsmakten (FM) samt det civila samhällets behov av frivilliga vid katastrofer, olyckor och kriser, företrädesvis i anslutning till havet enligt de utbildningsuppdrag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger. Dessutom ska SVK stödja FM med rekrytering till såväl anställning inom FM som till befattningar inom Hemvärnet (Hv).

Vi använder cookies för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar.