Sjövärnsskolan Marsgarn år 2010.Foto: Sjövärnskåren

Läs mer om Sjövärnskårens sommarskola.

Sex dagar har passerat sedan sommarens förväntansfulla elever släpptes in genom vakten på Berga. Sex hektiska, händelserika och inte allra minst härliga dagar.

Grundkursarna har tagit till sig en enorm mängd kunskap. De marscherar fint och snärtigt och har precis kommit tillbaka till sin kasern efter två dygn i fält. De har blivit hejare på att göra upp eld, att resa förläggning och orientera sig genom skogen med hjälp av karta och kompass.

Fortsättningskursarna har lärt sig att handskas med IF-båtarna, och kommer att kasta loss runt lunchtid för några dagars äventyr i vår vackra skärgård. Som de har längtat.

Praktikkursarna kastade loss igår och är tillbaka på Märsgarn imorgon. De har fått en grundlig genomgång av 70-båtarna och är väl förberedda.

Ledarkursarna har spenderat dessa sex dagar med att öva på att genomföra lektioner. De kommer att leda morgondagens fyspass, och vi instruktörer känner oss trygga med att lämna över de yngre eleverna i dessa pedagogiska ledares händer.

Nu väntar nya utmaningar för oss alla, elever som instruktörer. Vi ser fram emot det som komma skall, och närhelst tröttheten gör sig påmind stärks vi av den glädje och lycka som cirkulerar på ön. Det här är bara början. Och vilken början sedan.

Om Sjövärnskåren

Sjövärnskåren (SVK) är en frivilligorganisation som har uppgiften att rekrytera och utbilda ungdomar och vuxna med tonvikt på den maritima verksamheten. Utbildningen ska tillgodose behovet av marint frivilliga i Försvarsmakten (FM) samt det civila samhällets behov av frivilliga vid katastrofer, olyckor och kriser, företrädesvis i anslutning till havet enligt de utbildningsuppdrag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger. Dessutom ska SVK stödja FM med rekrytering till såväl anställning inom FM som till befattningar inom Hemvärnet (Hv).

Vi använder cookies för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar.