Sjövärnsskolan Marsgarn år 2010.Foto: Sjövärnskåren

Läs mer om Sjövärnskårens sommarskola.

En vecka in på den sista sommaren för oss PK-elever har nu gått, och för att sammanfatta denna med ett ord så har veckan varit fantastisk! Vi har hunnit med väldigt mycket, till en början preppade vi sjökort, det en är en viktigt del i förberedelsen och det måste göras ordentligt. Utan en ordentlig ”prepp” så kan vi inte kasta loss med våra bevakningsbåtar. Eller som skolchefen kallade dem, ”plåtburkarna”. Efter att vi preppat klart fick vi segla ut på vår första tur som gick till Berga.

Vi fick för första gången prova på det vi ska lära oss och utvecklas inom under vår tid här på Märsgarn, alltså att köra bevakningsbåt. På Berga fick vi återigen göra det simtestet vi gjorde när vi ryckte in. Vi simmade 200 meter, dök ned fyra meter och hämtade en docka. Därefter bogserade alla varsin kompis med frälsarkransen 25 meter. Denna gång fick vi även hoppa med 04-flytvästarna från ett fyra meter högt hopptorn. När flytvästen blåstes upp och man sköts upp till ytan igen kändes det spännande, tryggt och kul.

Dagen efter åkte vi in till Berga igen, den här gången för att välta tillbaka en felvänd livflotte. Det är något viktigt som alla bör kunna ifall nöden kräver det, det var enklare än man kan föreställa sig. Du klättrar helt enkelt upp på livflotten och håller i tamparna som finns fastsatta. För att citera löjtnant Olofsson så ”använder du det Gud gav dig, din rumpa.” Du lutar dig helt enkelt bakåt och faller och livflotten följer med och vänds rätt. På kvällen sedan så grillade vi kött med bearnaisesås. Om det uppskattades mest av befälen eller eleverna är svårt att avgöra men mysigt var det. Vi sov även över natten på Berga, vilket var vår första natt på båtarna.

Vi kom tillbaka till Märsgarn och fortsatte preppningen av sjökorten för de framtida turer vi ska göra. Då några av tamparna inte var så snygga blev det sjömaning och tillfixning av dem och övrig sjömaning. Vi har även övat på morse, då det är viktigt att kunna signalera båtar emellan.

Igår var det vår första heldag till sjöss, då fick man prova på alla olika poster som finns; maskinare, rorgängare, maskinist, vakthavande befäl, vakthavande befäl 2, utkik, signalist och fritörn, fritörnen är även kallad för ”baristian”. Trots att många uppgifter är svåra och det krävs mycket av oss så är det väldigt roligt, och våra befäl finns alltid där och stöttar oss när vi behöver dem. Man känner sig trygg och man vår testa på sina vingar.


Foto: Andreas Wrang/Sjövärnskåren

Vår första heldagsfärd gick till Korsö utanför Sandhamn. Resan gick bra på de båda båtarna och vi kom fram till lunch. Då det var torsdag bjöds det på soppa och pannkakor med grädde och färska jordgubbar. Efter lunch åkte vi ut igen för att öva på man över bord och hur man ska genomföra det på ett säkert sätt. Efter ett tag begav vi oss tillbaka till Korsö. När vi kom till ön genomförde vi fys med löpning och styrketräning och efter det spelade vi volleyboll. De två båtarna tävlade mot varandra det var ett glatt spel och alla ville vinna. Senare på kvällen åt vi en otroligt god middag. Det grillades grillspett med korv, köttbullar, fläskfilé, lök, paprika och mycket mer. Till det åt vi en sallad med mängder av fetaost. Efter detta serverades det hajkbanan, vilket är choklad instoppat i en banan, där smakerna gifte sig. Kvällen var mysig och alla var på väg att gå lägga sig mätta och belåtna. Då fick vi höra att vi skulle upp halv fem och kasta loss fem. Det var inte roligt att gå upp på morgonen och vi begav oss av till vår nästa destination. Jag som skriver detta hade första passet som utkik. Jag var inte så sugen på detta pass men när jag klättrade upp och satte mig utomhus på utkiksplatsen kunde jag inte vara annat än nöjd. Solen var på väg upp och det var inte en enda båt i sikte förutom den andra 70-båten. Det blåste lite men annars var det lugnt och tyst. Det var en magnifik syn och man kände i hela kroppen att det här skulle bli en bra dag, precis som alla andra dagar på Märsgarn.

Veckans citat är från en av tvillingarna Lejon. Efter att ha konstaterat att det bara var äckliga jordgubbar kvar utbrister han följande: - Nu är det bara äckliga jordgubbar kvar, vill du ha fänrik?. Då fänriken, vänligt men bestämt, tackar nej tillfrågas löjtnanterna om de är intresserade av jordgubbarna

Den 25:e juni fick Märsgarn besök av Försvarsmaktens materielchef, konteramiral Leif Nylander.  
– Det bästa med att besöka sommarskolan är att få träffa skolledning, instruktörer och elever och få en helhetsbild av verksamheten. Både det som är positivt och det som är negativt., säger konteramiral Nylander.

Märsgarn har sett vackrare dagare. Efter 35 mm nederbörd och friska vindar var till och med den mest erfarna och förberedda eleven blöt innanför kläderna. Det hindrade dock inte konteramiral Leif Nylander att besöka sommarskolans elever och instruktörer. Konteramiral Nylander började även själv som elev i Sjövärnskåren innan han gick med i flottan.


Foto: Magnus Lindstedt/Sjövärnskåren

Under förmiddagen blev konteramiralen transporterad till ön av praktikkursen med bevakningsbåt och besökte senare fortsättningskursen under deras navigationsutbildning. Under eftermiddagen fick grundkursen besök ute i skogen och fick där förevisa hur man upprättar en förläggning. Senare fick även ledarkursen besök mitt under en lektion i gruppledarskap.

Under dagen visade även skolledningen och instruktörerna runt konteramiralen på ön för att bland annat visa utbildningsplatser och lokaler.
– Ska man har en så kvalificerad utbildning som detta är, så måste man ta hand om våra elever så att de har bra förläggningar med rimliga hygienmöjligheter. Det finns även en del kvar att göra på bryggorna, säger konteramiral Nylander som även till vardags arbetar med frågor rörande Sjövärnskåren.


Foto: Magnus Lindstedt/Sjövärnskåren

– Jag tycker att det pågår en bra process mellan Försvarsmakten och Sjövärnskåren med en tydlig uppgiftsställning och vilka resurser som är kopplade till detta. Sjövärnskåren är viktig för Försvarsmaktens rekrytering., säger konteramiral Nylander.

Om Sjövärnskåren

Sjövärnskåren (SVK) är en frivilligorganisation som har uppgiften att rekrytera och utbilda ungdomar och vuxna med tonvikt på den maritima verksamheten. Utbildningen ska tillgodose behovet av marint frivilliga i Försvarsmakten (FM) samt det civila samhällets behov av frivilliga vid katastrofer, olyckor och kriser, företrädesvis i anslutning till havet enligt de utbildningsuppdrag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger. Dessutom ska SVK stödja FM med rekrytering till såväl anställning inom FM som till befattningar inom Hemvärnet (Hv).

Vi använder cookies för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar.