Del av Sjövärnsskolan Känsös område. Fotot taget år 1990.Foto: Jan-Norrman/Riksantikvarieämbetet

Det känns riktigt sorgligt att årets sommarläger nu har nått sitt slut och man vill bara åka tillbaka och återuppleva känslan på ön. Tänk vad mycket man har upplevt och hur många nya minnen man har skapat, allt ifrån att navigera genom den sagolika västkusten till rugby på fotbollsplanen, allt ifrån roddtävling till att rena och tömma båtmotorer på olja så att man sedan är full av olja från topp till tå. Allt ifrån att ha intressanta konversationer till att trilla i vattnet med full utrustning (tredje året i rad för min del). Och det bästa av allt är ju ändå alla de nya banden man knutit och förstärkt och att man insett att man som grupp är starkare. Ju äldre och erfarnare man blir desto mer ansvar får man lov att ta, tex så har vi varje dag haft en dagelev som har fått ansvaret för kursen och som har fördelat ut uppgifter till oss. Uppgifterna blev ofta fördelade gruppvis vilket medförde att man lärde känna folk bättre i kursen, gemenskapen  och förtroendet för varandra stärktes.

 

En annan sak jag tydligt minns är hur instruktörerna peppat mig när vi haft fys på eftermiddagarna, när jag känt att jag inte orkat springa mer, men när jag bet ihop och märkte att jag egentligen klarar mer än vad jag tidigare trott. Jag har nu insett att man förbättrar sitt självförtroende jätte mycket genom att man lära sig att tro och lita mer på sig själv.

 

Detta är erfarenheter som inte bara kommer att finnas tillfälligt inom oss utan detta är erfarenheter som kommer att vara förevigade inom oss genom hela vårt liv och som vi definitivt kommer att ha användning av i framtida situationer. Efter tre somrar på Känsö har vi alla utvecklats som grupp och som personer till att få ett starkare självförtroende, till att kunna arbeta bättre i grupp, till att vara öppnare emot varandra, till att respektera varandra bättre och till att kunna ta mer ansvar. Vi har haft en underbart rolig tid, skrattat mycket, skapat fina minnen och fått många nya kunskaper för livet, med andra ord en tid oförglömlig tid.

 

Så därför vill jag tacka alla goa kompisar, alla underbara instruktörer, kurs- och skolchefen för denna oförglömliga sommar på Känsö 2012.

 

Kramar, Victoria Renner PK.

Om Sjövärnskåren

Sjövärnskåren (SVK) är en frivilligorganisation som har uppgiften att rekrytera och utbilda ungdomar och vuxna med tonvikt på den maritima verksamheten. Utbildningen ska tillgodose behovet av marint frivilliga i Försvarsmakten (FM) samt det civila samhällets behov av frivilliga vid katastrofer, olyckor och kriser, företrädesvis i anslutning till havet enligt de utbildningsuppdrag som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger. Dessutom ska SVK stödja FM med rekrytering till såväl anställning inom FM som till befattningar inom Hemvärnet (Hv).

Vi använder cookies för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar.